SPLaaS: Zonder budget tóch een gloednieuwe LED lichtinstallatie!
12 januari 2024 

SPLaaS: Zonder budget tóch een gloednieuwe LED lichtinstallatie!

Tijdens de Nationale Sport Vakbeurs introduceerde LI sports hun nieuwe concept Sports Lighting as a Service, ofwel SPLaaS. Met dit abonnementsmodel richt het verlichtingsbedrijf zich op verenigingen en gemeenten die wel graag willen besparen op hun verlichtingskosten maar daar geen geld voor willen of kunnen uitgeven. Maar er zitten meer voordelen aan het concept en Joran neemt ons mee in het verhaal achter SPLaaS en waarom dit de voorkeur zou kunnen krijgen boven het aankopen van LED sportveldverlichting.

1. Direct beginnen met besparen

Met SPLaaS kun je vandaag al de eerste stap zetten richting een forse kostenbesparing op je lichtinstallatie. In plaats van te investeren in armaturen neem je een abonnementsservice waarmee je met een hagelnieuwe lichtinstallatie direct besparingen tot 70% op de energiekosten mogelijk maakt. Vaak komen daar nog grote besparingen bij op onderhoudskosten en besparingen door het verlagen van de vastrechtkosten. Bij normaal gebruik en met de huidige energietarieven loopt dit voor een normaal wedstrijdveld van een voetbalvereniging soms op tot bijna €4000,-per jaar besparing.


2. Van bezit naar gebruik

SPLaaS speelt in op de wereldwijde trend waarbij we steeds meer van bezit naar gebruik gaan. Verenigingen en gemeentes moeten zich afvragen: "Willen we energiebesparingen of willen we allemaal producten zoals een warmtepomp, zonnepanelen, infrarood panelen enz.? Willen we lampen bezitten, of willen we gewoon goed licht? Vergelijkbaar met bedrijven als Uber, Netflix en Airbnb, verschuift de verantwoordelijkheid van de gebruiker naar de eigenaar. Uiteindelijk geloof ik erin dat dit de toekomst is en er hierdoor meer geld beschikbaar blijft voor de kernactiviteiten, de sport zelf’’.


3. Complete ontzorging met all-in contract

In een tijd waarin vrijwilligers steeds meer verantwoordelijkheden dragen bieden we complete ontzorging met een all-in contract tegen een vast bedrag per maand. Alle benodigdheden van de lichtinstallatie blijven ons eigendom. Hierdoor kunnen verenigingen zich concentreren op hun kerntaken en hoeven ze geen zorgen te maken over de werking of het onderhoud van de lichtinstallatie.


4. Continue technologische upgrades

De LED industrie ontwikkelt zich razendsnel. Elk jaar weer worden LED armaturen efficiënter en dat is natuurlijk positief. Het nadeel is echter dat wanneer je vandaag een LED installatie koopt deze over 3 of 4 jaar alweer verouderd is. Nu al kunnen we soms zelfs 40 a 50% besparen op LED armaturen die 6 jaar geleden zijn aangeschaft. Door ons modulaire verlichtingsconcept stellen we verenigingen en gemeenten in staat om, binnen het abonnement, periodiek upgrades te laten doen waarbij de behuizing van het armatuur behouden blijft maar de LED technologie vernieuwd wordt. Echt een circulaire oplossing dus!’’


Verenigingen en gemeentes moeten zich serieus afvragen: "Willen we energiebesparingen of willen we allemaal producten bezitten zoals een warmtepomp, zonnepanelen, infrarood panelen enz.? Willen we lampen of willen we gewoon goed licht?


5. Vast bedrag voor licht

Met SPLaaS betalen verenigingen en gemeenten een vast bedrag waarin alle kosten zijn inbegrepen: lichtontwerp & advies, installatie masten en armaturen, licenties & garantie, service & onderhoud en een geavanceerd lichtmanagementsysteem. Omdat LI sports al deze expertise in huis heeft kan zij dit in één pakket aanbieden aan de markt. Voor de begroting van de club of het budget van de gemeente is dit erg prettig en heb je minimaal 10 jaar geen financiële verassingen.


6. Geld over voor extra duurzaamheidsmaatregelen

‘’We horen vaak dat onze klanten een keuze moeten maken tussen verschillende verduurzamingsmaatregelen. Dat is vanaf nu verleden tijd en dat komt de verduurzaming ten goede denk ik. Hoe vaak horen we wel niet dat er eerst zonnepanelen worden aangeschaft en ze dan pas naar de verlichting gaan kijken. Dat is natuurlijk hartstikke krom en staat haaks op het Trias Energetica model voor verduurzaming.’’ Door te gebruiken in plaats van te kopen kunnen verenigingen meerdere duurzaamheidsdoelstellingen tegelijk aanpakken.


7. Versnellen van gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen

Met SPLaaS stellen we gemeenten in staat om hun duurzaamheidsdoelstellingen versneld te bereiken. Nu wordt er nog te vaak geïnvesteerd op basis van afschrijving of wanneer er pas budget is. Vervolgens volgt een complex aanbestedingsproces die vaak veel tijd kost en komen er (vaak dure) adviesbureau’s om de hoek kijken omdat de kennis en kunde op dit gebied ontbreekt. LI sports neemt met SPLaaS alle verantwoordelijkheid op zich waardoor dit verleden tijd is. We hopen hiermee de transitie naar LED vleugels te geven en dat onder aan de streep alle partijen goedkoper zijn.


8. Geen investeringsspanning tussen vereniging en gemeente

Nummer 1 reden waarom veel sportverenigingen nog niet over zijn naar LED is overgestapt naar LED is de onzekerheid en de onduidelijk over wie er moet investeren. De gemeente is vaak eigenaar van de verlichting maar de vereniging profiteert van de energiebesparingen. Deze discussie ontlopen we met SPLaaS omdat het deel van de investering wegvalt. Clubs kunnen morgen al met ons model naar de gemeente toestappen en gaan onderhandelen welk deel van de huur de gemeente wil betalen en welk deel ze zelf kunnen betalen. Voor de verenigingen is dit al snel heel interessant omdat zij hun deel vanuit de kostenbesparingen kunnen betalen en dan blijft er jaarlijks nog veel geld over.


Meer over SPLaaS en advies bij een nieuwe lichtinstallatie

Wil je meer weten over SPLaaS en wat het voor jouw gemeente of vereniging kan betekenen? Ga dan naar SPLaaS of neem contact op met onze specialisten voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Over de schrijver
Reactie plaatsen