BMT installatie Dark licht

Hoelang gaat LED-sportveldverlichting mee?

Langer speelplezier en een lagere energierekening op jouw veld. Met de komst van led-sportveldverlichting zijn deze onderwerpen niet meer weg te denken. Je kunt er namelijk veel energie mee besparen. Maar hoelang gaat LED-sportveldverlichting eigenlijk mee? 

Branduren 

LED-armaturen branden langer dan conventionele armaturen, zoals halogeenlamp en gloeilampen. LED-armaturen produceren probleemloos 50.000 uur licht, terwijl conventionele slecht 4.000 tot 7.000 uur kunnen branden. Zelfs na het overschrijden van 50.000 licht uren kunnen de LED-armaturen nog ten minste 90% licht geven. Dit betekent dat de LED-armaturen na 50.000 licht uren nog 90% van de oorspronkelijke lichtkwaliteit geven. Als je sportveld gemiddeld dagelijks drie uur verlicht wordt (ongeveer 500 uur per jaar), kan je ruim 20 jaar profiteren van de verlichting.

Levensduur 

Hoelang de LED-armaturen meegaan hangt af van drie factoren. Het is voor de LED belangrijk dat de omgevingstemperatuur laag is. Hoe hoger de temperaturen waarin leds zich bevinden, of worden gebruikt, hoe lastiger het wordt om de warmte weg van de elektronica te krijgen. Het is daarom belangrijk dat de temperatuur, waar de leds zich in bevinden, laag blijft, zodat de levensduur langer wordt.

Ten tweede is het belangrijk dat de leds binnen een bepaald stroombereik gebruikt worden. Hoe lager de stroom, hoe minder energie er wordt gebruikt, des te lager de warmteproductie effect heeft op de levensduur.

Tot slot is vochtigheid een probleem voor de metalen delen, verbindingen en elektronische componenten in een LED-module. Tijdens de installatie van de LED-armaturen wordt er goed rekening gehouden met de bovenstaande factoren. Hierdoor behoudt u de beste verlichting en de langste levensduur voor uw LED-sportveldverlichting.

LB-waarde 

De LB-waarde is van groot belang voor uw LED-sportveldverlichting. Deze waarde geeft de kwaliteit van LED-lichtbronnen en armaturen met geïntegreerde leds, hierbij zijn de L- en B-waardes belangrijk.

  • De L-waarde geeft de hoeveelheid terugval van de lichtopbrengst aan na een bepaalde tijd. Hoe hoger de L-waarde, hoe kwalitatief beter de lichtbron is.
  • De B-waarde geeft het percentage leds aan dat minder lichtopbrengst heeft dan aangegeven bij de L-waarde na het aantal branduren. De B-waarde gaat altijd uit van het meest negatieve scenario en kan ook positiever, dus lager uitvallen.

LED-lumendepreciatie (LLD)

LED-armaturen geven in de loop der tijd minder licht door veroudering en vervuiling. Om duidelijkheid en discussie over de levensduur- verwachting en LLD (de uitval van lichtbronnen) van LED-systemen te voorkomen, worden onderstaande punten als uitgangspunten gehanteerd.

  • Ten eerste wordt de aangegeven levensduur van LED-systemen dient altijd aangevuld te zijn met de bijbehorende LxBx- waarde en de maximale Tq-waarde. De Cz waarde wordt niet meegenomen in de berekening.
  • Ten tweede wordt is de aangegeven Tq-waarde de maximale omgevingstemperatuur van het LED-systeem dat in bedrijf is.

Driver kwaliteit 

Om de beste kwaliteit en de langste levensduur te leveren plaatsen wij de driver onder in de mast. Wij als Li-sports zijn de enige die dit doen, omdat de zwakste schakel van een LED-armatuur de driver is. Om onderhoudskosten nu en in de toekomst laag te houden plaatsen we de driver onderin. Zo kunnen we in alle omstandigheden met één servicemonteur storingen verhelpen.

Met LED-sportveldverlichting zijn de sporters op jouw vereniging verzekerd van een betere lichtkwaliteit voor een langereperiode. Langer genieten van een pot voetbal of tennis. Lees ook ‘welke subsidies zitten er op led-sportveldverlichting’ en kom erachter jouw vereniging in aanmerking komt voor de BOSA-subsidie.


Reactie plaatsen