Dark Licht gelijkmatigheid

Welke LED sportveldverlichting geeft de mooiste gelijkmatigheid?

Bij het verlichten van een sportveld met LED verlichting komt veel kijken. In de praktijk zien we dat er veel aandacht is voor het gemiddelde lichtniveau en of deze wel of niet aan de norm voldoet van de sportbond. Dit terwijl juist de gelijkmatige verdeling van het licht bepaald of een gebruiker tevreden is en of er donkere plekken op het veld zitten.

In de sportveldmarkt zijn er twee type ledarmaturen beschikbaar, multi-spot en multi-layer. Bij multi-spot bestaat het armatuur uit meerdere ledmodules die, vaak via een laser, elk afzonderlijk naar het veld gericht worden om zo tot een gelijkmatige verlichting te komen. Omdat elke bundel nodig is om de minimale verlichtingskwaliteit te behalen op het sportveld, leidt uitval van één of meerdere leds tot ongelijkmatigheid en dus donkere plekken.

Bij een multi-layer armatuur verspreidt het licht van elke led over het gehele sportveld. Door meerdere leds toe te passen, die allemaal voorzien zijn van dezelfde multi-layer lens of reflector, wordt het vereiste verlichtingsniveau behaald. Het doven van één led of enkele leds levert een iets lager lichtniveau op, maar de verlichtingstechnische gelijkmatigheid op het sportveld blijft gelijk.

Een goed lichtplan, wat voldoet aan de eisen van de NSVV, geeft inzicht in de lichtverdeling en gelijkmatigheid op het veld. Onze professionals helpen graag bij het maken van het beste lichtplan voor jouw sportveld. Aangevuld met een lichthinderberekening kan direct de impact van de lichtinstallatie op de omgeving en omwonenden worden gesimuleerd.

Multi-spot fabrikanten: AAAlux, Lumosa, Sport Technologies

Multi-layer fabrikanten: Signify, Siteco, DarkLicht

Bron: www.IGOV.nl

multilayer-multispot ledsysteem

Reactie plaatsen