BMT voetbalveld

De 10 voordelen van ledverlichting voor uw sportveld

Ledverlichting is op ieder sportveld toepasbaar. Maar weet je ook welke verschillende mogelijkheden er zijn? En hoeveel je als vereniging of club kunt besparen door over te stappen op led-sportveldverlichting? Wij geven je graag een vrijblijvend advies.

In dit artikel behandelen we 10 voordelen van led-sportveldverlichting, van energiebesparing tot aan subsidiemogelijkheden.

1.Besparing
Het meest voor de hand liggende voordeel van ledverlichting is natuurlijk de besparing op energiekosten. Door over te stappen op led-sportveldverlichting kan je tot wel 60% besparen. Hiermee kan je direct jouw energiekosten verlagen. Het rendement van ledverlichting is vele malen hoger dan dat van gasontladingslampen. Conventionele sportveldverlichting heeft een rendement van maximaal 110 lumen per Watt. Led-sportveldverlichting kent wel 150 lumen pet Watt. Minder wattage, meer lichtopbrengst dus.

2.Subsidiemogelijkheden
Vanwege het duurzame karakter van ledverlichting is subsidie beschikbaar. Vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is de subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties (BOSA) tot stand gekomen die zich richt op sportverenigingen en sportclubs die willen verduurzamen. Deze subsidie kan je gebruiken om te investeren in energiebesparende toepassingen, waaronder ledverlichting.

3.Lichtkwaliteit
Ledverlichting is er in allerlei soorten en maten. Er zijn varianten van led-sportveldverlichting met kleurtemperaturen tot wel 7000K (daglicht). Dit helder, witte licht wordt als erg prettig ervaren tijdens het sporten. Tijdens wedstrijden of trainingen in de avonduren voelt het voor de sporters bijna alsof ze overdag bezig zijn. Ook het publiek geniet dankzij de hoge mate van lichtkwaliteit van een betere ervaring.

4.Eenvoudige installatie
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht kan oude, conventionele verlichting vaak één op één vervangen worden voor ledverlichting. Installatie hoeft niet complex te zijn.

5.Lange levensduur
Ledverlichting voor jouw sportvelden gaat vele malen langer mee dan conventionele verlichting. Led gaat tot wel 50.000 branduur mee, dat is gemiddeld genomen zo’n 20 jaar!

6.Lage onderhoudskosten
Naast de besparing op energiekosten bespaar je ook op onderhoudskosten. Enerzijds is dit natuurlijk te danken aan het feit dat ledverlichting vele malen langer meegaat. Anderzijds komt het ook door de lage mate van schoonmaak en onderhoud die zijn vereist.

Tevens zijn de vervangingskosten lager, doordat led-sportveldverlichting in sommige gevallen modulair te vervangen is. Niet het gehele armatuur hoeft te worden vervangen: enkel het component dat aan vervanging toe is, kan worden omgewisseld.

7.Vermindert strooilicht
Verminder gedoe met de buren: de ledverlichting is eenvoudig uit te zetten op velden die niet worden benut. Heeft u toch onverwachts een extra veld nodig? Geen probleem, zie punt 9.

8.Dimbare verlichting
De lichthoeveelheid is aanpasbaar zodat je altijd de gewenste lichtopbrengst kunt creëren, zonder dat dit ten koste gaat van de gelijkmatigheid of lichtkwaliteit. Door actief gebruik te maken van de dim-functionaliteit kan je nóg meer energie besparen.

9.Direct te gebruiken
In tegenstelling tot conventionele verlichting is er geen opwarmtijd bij ledverlichting. Je kunt dus direct in- en uitschakelen zonde gedoe. Je kunt dus eenvoudig enkel de verlichting laten branden bij de velden die daadwerkelijk in gebruik zijn. Zijn er onverwachts meer velden nodig? Geen enkel probleem, led-sportveldverlichting kan zelfs achter elkaar aan- en uitgezet worden zonder problemen.

10.Geen schadelijke stoffen
Led bevat geen schadelijke stoffen, zoals kwik. Daarnaast wordt ook geen schadelijke straling, zoals infrarood of UV-straling gecreëerd. Een ander voordeel is dat ledverlichting weinig tot geen hitte produceren. Je bespaart dus niet alleen op energiekosten, je spaart ook het milieu. Ledlampen zijn verreweg de milieuvriendelijke verlichtingsbronnen die momenteel verkrijgbaar zijn.

Meer weten?
Wil Je meer weten over de mogelijkheden en kosten van led-sportveldverlichting? Wij helpen je graag verder. Bel 0113 - 405 806 of vul ons contactformulier in.

Reactie plaatsen